Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Ν.Χουντής σε Μ. Ντράγκι για τα επιτόκια δανεισμού στην Ελλάδα και τη φυγή επιχειρήσεων. ( ΒΙΝΤΕΟ )

•Νίκος Χουντής: «Με τις πολιτικές της ΕΕ, έχουμε στην Ελλάδα πτώση-ρεκόρ 12% στις εξαγωγές». «Οι επιχειρήσεις φεύγουν από την Ελλάδα αναζητώντας φθηνότερο δανεισμό» «Η Γερμανία συγκεντρώνει όλα τα λεφτά και όλες τις επενδύσεις».....


•Μάριο Ντράγκι:
«Η ροή της δανειοδότησης, είναι ναι μεν υποτονική, αλλά δεν συνεχίζει να επιδεινώνεται...» 


Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, απάντησε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σχετικά με τα προβλήματα στη δανειοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ακρόασης του Προέδρου της ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Νίκος Χουντής έθεσε το θέμα της αδυναμίας δανειοδότησης ελληνικών επιχειρήσεων, λόγω των υψηλών επιτοκίων, πράγμα που οδηγεί «πολλές μεγάλες επιχειρήσεις να φεύγουν από την Ελλάδα και από το Νότο, και να κατευθύνονται προς την Βόρεια Ευρώπη» και τη Γερμανία για να βρουν φθηνότερο δανεισμό.
Ο έλληνας ευρωβουλευτής τόνισε επίσης ότι όποια προσπάθεια έγινε από την Τρόικα για την τόνωση των επιχειρήσεων από διάφορα προγράμματα του ΕΣΠΑ, έχει αποτύχει και κάλεσε τον Πρόεδρο της ΕΚΤ να πάρει άμεσα μέτρα ώστε «να σταματήσουν να στρέφονται οι επενδύσεις και οι επιχειρήσεις προς τη Βόρεια Ευρώπη και τη Γερμανία, τη στιγμή που ο Νότος βυθίζεται στην ύφεση και την ανεργία».
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στην απάντησή του αφού παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα επιτόκια δανεισμού μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωζώνης και συγκεκριμένα μεταξύ Βορρά και Νότου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κατακερματισμός στις ευρωπαϊκές τραπεζικές αγορές, σημείωσε ότι:
«Τώρα, βλέπουμε από την άλλη κάτι θετικό και το είπα αυτό και στην αρχική μου δήλωση, ότι η ροή της δανειοδότησης, η οποία ναι μεν είναι υποτονική, παρόλα αυτά δεν συνεχίζει να επιδεινώνεται, τουλάχιστον σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που έχουμε. Υπάρχει, δηλαδή, μια πολύ μικρή μείωση αλλά δεν έχουμε την έντονη αυτή πτωτική τάση που είχαμε στο παρελθόν».
Δημοσιεύθηκε στις 16 Δεκ 2013
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Δελτίο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου